Van Bilişimciler Derneği Van’daki bilişimcileri, bilgi işlemcileri, bilgi teknolojilerinin herhangi bir bölümünü okuyan/mezun öğrencileri, bilgi teknolojilerinin herhangi bir dalında faaliyet gösteren firmaları bir araya toplayıp ortak bir bilişim havuzu oluşturup her türlü eğitim, konferans, seminer ve danışmanlık hizmetleriyle topluma faydalı çalışmalar sağlamak amacı ile kuruldu.
Dernek hakkında basına demeç veren Yönetim Kurulu Başkanı Bilgin Berge, “derneğimizin temel amacı; ülkemizin bilişim ve teknoloji alanında hakkettiği yere gelmesidir. İşimizin zorluğunun farkındayız ve bu bilinçle gerekeni yapmaya çalışıyoruz. Bilişim ve teknoloji alanında ilerleyebilmemiz için iki seçeneğimiz var: Ya bu alanda gelişmiş ülkelerin yatırımlarını bekleyeceğiz. Ya da kendi ülkemizin gençlerini bu alanda eğitip hazırlayacağız. Bu konuda görüştüğümüz kurumların başında DAKA, VANTSO ve Van YYÜ TEKNOKENT geliyor. Kendilerinin bu konudaki cesaret ve inançları bizi de cesaretlendiriyor. Günümüzün vazgeçilmezi bilgi teknolojileri sektörü her geçen gün gelişmekte ve gelişmesiyle beraber yeni ihtiyaçlar doğurmaktadır. Bu da bizim önceliklerimiz arasına eğitimi almamız demek oluyor. Ki “yeni nesil yazılımcı programı” adı altında her kurumun ihtiyacı olan bireyler yetiştirebiliriz. Bölgemizde teknolojiyi bilinçli kullanacak bir toplum olabiliriz. İnternet kafeteryaların ortamlarını iyileştirebiliriz. Bilgi teknolojileri alanında öğrenci kardeşlerimizin doğru yerlerde staj yapmalarına öncülük edebiliriz. Bölgedeki bilişim firmaları için ortak fiyat uygulaması ile haksız rekabeti ortadan kaldırabiliriz. Liselerde bilgi teknolojileri bölümlerini okuyan öğrenci kardeşlerimizin üniversite tercihi yaparken yanlarında olabiliriz. Bakınız bölgemizde bilgi teknolojileri bölümlerini okuyup da üniversitelerde alakasız bölümler tercih edip başarısız olan öğrenci kardeşlerimiz var. Memleketimizin tanıtılmasında yeni teknolojiler geliştirebiliriz. Üniversitelerin bilgi teknolojileri alanlarından mezun öğrenci kardeşlerimiz için AR-GE çalışmaları, bilişim vadileri, kamplar ile proje üretmelerini sağlayabiliriz. Van Gölümüz’ün kıyısında bilişim akademisinin kurulmasına öncülük edebiliriz. Dünya devi teknoloji firmalarını Van’a davet edip bölgede turizme katkıda bulunabiliriz. Bilgisayar okur-yazarlığını gelenek haline getirebiliriz. Bilişimcileri bir araya toplayıp mesleki gelişme ve dayanışmalarını sağlayabiliriz. Van’da ticari işletmelere ve kurumlara yapılan/yapılacak siber saldırılar için önlemler geliştirebiliriz. Ve daha bunun gibi birçok şey yapabiliriz ama tek başımıza değil; başta halkımız olmak üzere çalışmalarımızla heyecanlanan kurumlarla beraber yapmak istiyoruz. Bu yüzden milli ve yerli teknolojileri geliştirmek ülkemiz için elzemdir. Bu konu ulusal güvenliğimizin belki de en önemli parçasıdır diyebilirim.” diye konuştu.
Ayrıca Berge, “Sevdamız VAN, işimiz BİLİŞİM.” sloganıyla yola çıktığımız Vanımız’dan başlayıp Ağrı, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Hakkari, Kars, Malatya, Muş, Tunceli, Ardahan ve Iğdır’da düzenleyeceğimiz bilişim etkinlikleri ile bilişimi değer kılınabilir hâle getireceğiz. Bunu başardığımız zaman ülkemizin her yerinde taşımış olduğumuz sevdamız VAN ile faaliyetimize devam edeceklerini vurguladı.